Lilly: Gans Gut

Brouw een bier, splits het brouwsel in tweeën en voeg aan 1 daarvan een extra ingrediënt toe. Het is een uitstekende manier om bier en de ingrediënten daarvan te ervaren en ontdekken. Dit is precies wat Bird Brewery doet in hun serie Leren Proeven, waarin ze bierliefhebbers verrassen met duo-bieren gebrouwen en gesplitst volgens dit concept. Voor de 2e aflevering leverde wij een unieke hopvariëteit om het verschil te maken tussen een Weizen en Hopfenweizen.

Weizen is een biertype uit Beieren (Duitsland) die al heel lang bestaat. Daarmee staat strak vast hoe een weizen “hoort” te smaken. Kenmerkend zijn aroma’s van banaan en kruidnagel, afkomstig van de gist. Het bier is troebel met een ruime schuimkraag. Het is soepel, maar toch vol, zacht met genoeg pit, verfrissend en rijk van smaak. Op het oog tegenstellingen die in een goede Weizen een harmonieus geheel vormen.

Wat betreft de hop blijft het ingetogen. Weizen behoort tot de biertypen met weinig tot zeer weinig bitterheid en het hoparoma is bescheiden. Licht bloemig en kruidig en dat is het wel. Toch is het verre van onbelangrijk, zonder hop zal een weizen absoluut leeg en saai smaken. Subtiel aanwezig, zwaar gemist als afwezig dus.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Gans vs Gans Gut
Weizen dus, daar begon Bird deze editie mee. Gans is een Weizen die voldoet aan bovenstaande omschrijving. Netjes binnen de lijntjes, een goede Weizen zoals je ‘m verwacht. We kozen voor de keizer van de Duitse hoppen, Hallertau Mittelfrüh. Bloemig, kruidig en ingetogen met een milde bitter, exact wat Gans nodig heeft.

Het verschil in Gans Gut wordt gemaakt door het basisbier (Gans) te dry-hoppen. In dit geval werd tijdens de lagering hop toegevoegd, wat zorgt voor heerlijk hop-aroma, zonder bitterheid toe te voegen. Er ontstaat dan een Hopfenweizen, wij kozen voor een hele nieuwe variëteit met een bijzonder verhaal: Lilly.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Hophead met pensioen
Josef Wittmann werkte jarenlang bij het Duitse Hop Instituut waar hij zich onder andere bezig hield met het ontwikkelen van nieuwe variëteiten. Hij zag al snel dat uit alle delen van de wereld hop kwam met uitbundige, fruitige aroma’s. Dhr. Wittmann is ervan overtuigd dat die aroma’s ook uit Duitsland kunnen komen en is met die overtuiging begonnen met het ontwikkelen van dergelijke hoppen. Inmiddels is hij met pensioen, maar de passie en overtuiging heeft hij nog steeds en is gewoon doorgegaan.

De zoon van Dhr. Wittmann is hopteler en zo kan hij dicht bij huis zijn nieuwe hoppen verbouwen. Lilly is één van zijn nieuwste creaties en (nog) zeer beperkt verkrijgbaar. Wij gaan natuurlijk graag aan de slag met dergelijke pareltjes. Het citrus aroma in deze hop is opvallend, gecombineerd met een duidelijk aroma van Passievrucht.

Het mooie aan Gans Gut is dat het aroma van Lilly uitstekend naar voren komt. Als je een zak Lilly open maakt komt een heerlijk fris-fruitige hopgeur je tegemoet. Dat is ook het eerste wat in Gans Gut opvalt. Het typerende Weizen-aroma komt meer op de achtergrond te staan, wat aangeeft dat Lilly krachtig is in haar aroma.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Still uit de live-proeverij

Leren Proeven met Bird Brewery
Gans en Gans Gut zijn te krijgen bij de betere slijter, bierwinkel en uiteraard ook op de webshop van Bird zelf.
Bij elke aflevering van deze serie organiseert Bird Brewery een live proeverij, bij te wonen in House of Bird en te volgen via Facebook. Bij de Gans vs Gans Gut was Nathan van Hollands Hophuis aanwezig om de bieren te bespreken en natuurlijk om de hoppen toe te lichten. Je kan het hier terugkijken, ideaal tijdens het genieten van een glas Gans en Gans Gut!

Vorige
Vorige

Uitleg Aromaprofielen

Volgende
Volgende

Hop in de Grizzly Gazet