Uitleg Aromaprofielen

In dit artikel lichten we onze 6 aromaprofielen toe. Welke specifieke aroma’s maakt dat een hop in een aromaprofiel terecht komt?

Elke hopvariëteit heeft haar eigen samenstelling van aromatische oliën welke onder andere fruitig, kruidig en bloemig ruiken. Deze samenstelling wordt grotendeels bepaald door biologische eigenschappen van de variëteit. De grond en het klimaat zorgen dat deze eigenschappen in meer of mindere mate daadwerkelijk naar voren komen.

Hoparoma’s zijn van groot belang in het uiteindelijke bier. Ze geven unieke eigenschappen mee en kleuren als het ware het karakter van het bier.

Om overzicht te bieden in ons assortiment hebben we onze hoppen ingedeeld in 6 aromaprofielen.

Je kan ervan uitgaan dat hoppen in hetzelfde profiel in zekere mate hetzelfde dominante aroma hebben. In zekere zin zijn ze dus gelijkwaardig, het verschil wordt gemaakt in de specifieke aroma’s. Het aromaprofiel bepalen we aan de hand van de meest dominante aroma’s.

Op zoek naar een specifiek aroma? Met behulp van onze zoekbalk vind je ze.

Onze 6 Aromaprofielen

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Kruiden: Dille – Eucalyptus – Groene thee – Jeneverbes – Koriander – Mint – Peterselie – Rosemarijn – Salie – Tijm – Zwarte thee

    Specerijen: Anijs – Gember – Kaneel – Kerrie – Komijn – Kruidnagel – Peper – Tonka – Vanille

    Hout/Hars: Cannabis – Ceder – Dennennaalden – Hars – Hout – Pijnboom – Tabak – Twijgjes

    Hop is van haarzelf een kruid met eigen, kruidige aroma’s. Daarnaast kent hop vele aroma’s die ruiken naar diverse kruiden en specerijen. Hoppen waarbij deze specifieke aroma’s dominant zijn vallen in dit aromaprofiel. Binnen dit profiel vallen ook de hoppen met dominante houtige of harsige aroma’s.

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Bergamot – Citroen – Citroengras – Citrusschil – Grapefruit – Limoen – Mandarijn – Marmalade – Sinaasappel

    Een behoorlijk dominant fruitaroma in hop is citrus, in heel veel variëteiten kan je dit aroma ontwaren. De hoppen in dit profiel hebben overduidelijk citrus als dominant aroma, andere specifieke aroma’s zijn op de achtergrond aanwezig of nagenoeg afwezig.

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Bloemen: Jasmijn – Kamille – Kamperfoelie – Roos – Sinaasappelbloesem - Verse bloemen – Vlierbloesem

    Groen: Gedroogd gras – Hop blaadjes – Vers gemaaid gras

    Hop bevat aromatische oliën die ook voorkomen in rozen en geraniums. Het geeft hop vergelijkbare aroma’s die als bloemig worden omschreven. Bij groene aroma’s bedoelen we aroma’s die neigen naar gras en letterlijk de groene blaadjes van de hop.

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Ananas – Guave – Kiwi – Kokos – Lychee – Mango – Papaja – Passievrucht

    Cantaloupe – Honingmeloen – Watermeloen – Komkommer

    Veel nieuwere biertypen (New England / Hazy IPA’s) bevatten tropische hop-aroma’s. Hopvariëteiten uit de “nieuwe wereld” staan bekend om deze aroma’s. De laatste jaren maken Europese telers een inhaalslag en komen er steeds meer hoppen met deze eigenschappen van Europese grond.

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Abrikoos – Appel – Peer – Perzik – Pruim

    Hop bevat van nature aromastoffen die naar appels ruiken. Dat is eigenlijk geen steenfruit, maar in combinatie met andere aroma-componenten wordt dit door de meeste mensen geassocieerd met steenfruit, daarom hebben we deze groep zo genoemd.

  • Dominante specifieke aroma’s:
    Aardbei – Blauwe bes – Druif – Kers – Kruisbes – Zwarte bes

    Misschien wel het meest bijzondere aromaprofiel. Hop uit Nieuw-Zeeland heeft de reputatie aroma’s van bessen af te geven, terwijl het in Europese variëteiten behoorlijk dominant kan zijn. Rood Fruit en bessen zijn zelden alleen dominant aanwezig. Bij de hoppen in dit profiel zijn deze aroma’s wel opvallend aanwezig.

Bekijk hier ons assortiment en filter op aromaprofielen.

De aroma’s omschreven bij onze hoppen zijn gemaakt in samenwerking met onze hoptelers. Voor de wijze van omschrijven hebben we gebruik gemaakt van onder andere de Beer Flavor Map van Draughtlab en de Hop Flavour Wheel van Mark Dredge. Vragen of opmerkingen? Mail Nathan!

Vorige
Vorige

DDH IPA met Poolse hoppen

Volgende
Volgende

Lilly: Gans Gut