DDH IPA met Poolse hoppen

“Wie zegt dat je Amerikaanse hoppen nodig hebt voor een superfruitig bier?” – Van Moll Craft Beer

Daar zijn wij het helemaal mee eens. Niks mis met Amerikaanse hop natuurlijk, maar de geijkte weg bewandelen en Amerikaanse hop gebruiken in een DDH, Hazy en/of New England IPA is zeker geen must.

Erwin van Moll, geflankeerd door Nathan (L) en Carel (R) met bovenstaande quote op Instagram.

Van Moll bewijst het met Solaris, een iets mistige Double Dry Hopped IPA boordevol met onze Poolse hoppen Zula, Rody en Oktawia. Door volledig in te zetten op de aroma’s uit deze hoppen is het een fruitige IPA geworden met een karakter die we kennen van Amerikaanse, maar ook Nieuw-Zeelandse hop.

Whirlpool en DDH
Tijdens de brouwdag gingen we pas aan de slag met de hop na het koken van het wort. Van Moll wilde alle aroma’s uit de hop trekken en een manier om dat te doen is door het simpelweg niet te koken en de eerste hopgift pas tijdens de whirlpool te doen, net na het koken. Aangezien we genoeg hop gebruikten en de temperatuur nog hoog genoeg is op dit moment, geeft deze gift ook bitterheid af. Precies zoals Van Moll het wil, want bier smaakt bij deze Eindhovense brouwer bovenal naar bier.

De rest van de hop werd op 2 momenten tijdens het vergistingsproces toegevoegd: Double Dry Hopped.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Drie Poolse hoppen
Samen met Van Moll selecteerden we drie Poolse hoppen met een fruitig karakter. Erwin van Moll merkte tijdens het proeven op dat het hem moest denken aan bieren met Nieuw-Zeelandse hop. Naast Amerikaanse hop staan ook deze hoppen bekend om hun fruitige aroma’s, die iets meer neigen naar witte druif en kruisbes, smaken die in Solaris goed te proeven zijn. Weer een bewijs dat hop van Europese grond vergelijkbare resultaten kunnen geven!

Zula is een aromatische hop met een hoog percentage alfazuur. Dankzij onze teler streeft Zula -met haar eigen krachtige citrus aroma’s- haar bekendere zus Lunga voorbij.

Oktawia is ontwikkeld als bitterhop, verdween bijna, maar werd vanaf 2015 gered vanwege haar goede aromatische eigenschappen. Door de specifieke aroma’s van witte druif, honingmeloen en citrus doet het Nieuw-Zeelands aan.

Rody is een compleet nieuw pareltje, een experimentele variëteit dat net op de markt is en nog beperkt geteeld wordt. De naam lijkt nog niet helemaal vast te staan, want de huidige volledige naam is Rody H. 2/20. Naast citrus aroma geeft Rody ook tonen van ananas, peer en kruisbes.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Solaris

Een mooi fruitig bier dus, maar verwacht geen vruchtensap. Zoals gezegd brouwt Van Moll bier dat allereerst naar bier smaakt. Door een gist te gebruiken die genoeg suiker vergist is het niet zo zoet. De afdronk is daardoor mooi droog en de hop geeft een medium bitter. Haver en tarwe zorgt voor een goede body en balans in het geheel. Een zeer geslaagd bier waar wij graag een tweede van bestellen!

Solaris is vernoemd naar de sci-fi klassieker van de Poolse (in Lviv geboren) schrijver Stanislaw Lem. Exclusief afgevuld op fust en te proeven bij de Van Moll Bar, de betere horeca en op Van Moll Fest 2022, waar nog een Van Moll-special te proeven is met onze hop. Daarover later meer!

Vorige
Vorige

NEIPA N10

Volgende
Volgende

Uitleg Aromaprofielen