NEIPA N10

NEIPA: New England India Pale Ale. Uitgegroeid tot een megahit van een IPA waarin het hop-aroma de hoofdrol speelt. Bird Brewery brouwde voor hun serie Leren Proeven twee NEIPA’s met Tango en Hüll Melon. Hopvariëteiten ontwikkeld vanwege hun krachtige aroma, wat in onze N10 pellets nog beter naar voren komt.

T90
Doorgaans leveren we T90 hoppellets, de standaard om bier mee te brouwen. Kort gezegd worden gedroogde hopbellen vermalen en dan geperst tot pellets. In vergelijk met hele hopbellen is de hop hierdoor beter houdbaar, beter te doseren en nemen ze tijdens het brouwen minder vocht op. Perfect om mee te brouwen, N10 gaat nog een stap verder.

Lupuline
Om de essentie van N10 te vangen beginnen we bij lupuline: harskorrels binnenin de hopbel die goud-geel kleuren als de hop rijp is om te oogsten. Lupuline bevat de oliën die unieke aroma’s geven. Deze kleverige balletjes bevatten precies de stoffen welke een bierbrouwer uit de hop nodig heeft, want ook de alfazuren zitten in de lupuline.
N10 pellets richten zich volledig op de lupuline. Je kan het zien als een geconcentreerde vorm van hop, met alle lupuline en veel minder bladmateriaal. Het resultaat zijn dikke pellets die perfect zijn om een bier heel veel hoparoma mee te geven. Laat dat nou precies hetgeen zijn waar het in een NEIPA om draait.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

De gele korrels duidelijk zichtbaar: Lupuline

Cryo N10
Bij N10 wordt de hop ook gedroogd en gemaald. Dan worden de lupuline korrels onder zeer koude temperatuur (-15°C) gescheiden van de rest van de hopbel. Vanwege dit proces staan dergelijke hopproducten bekend met Cryo als voorvoegsel, wat op zeer lage temperatuur betekent. Yakima Chief is zo handig geweest deze term als handelsnaam vast te leggen. Het proces bij N10 is wel iets anders dan bij onze Amerikaanse collega’s. Onze partner die hop tot N10 verwerkt doet dat het liefst zo traag mogelijk. Dat kost tijd, maar het grote voordeel is dat je wrijving beperkt en er daardoor zo min mogelijk warmte vrijkomt. Dit alles is erop gericht zoveel mogelijk van de aromatische oliën in zo goed mogelijke staat te behouden.

Eerder brouwde Kees met Callista in N10 vorm.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Links de gebruikelijke T90 pellets, rechts de N10 pellets.

Tropisch & Meloen

N10 is beschikbaar in een beperkt aantal variëteiten. Bird koos voor Tango en Hüll Melon vanwege de uitbundige fruit aroma’s, we vinden beide terug in het aromaprofiel Tropisch & Meloen. De specifieke aroma’s zijn wel verschillend: Tango meer richting tropisch fruit (Ananas, passievrucht) en Hüll Melon richting aardbei en uiteraard (honing)meloen.

Bird Ekster en Ekstera
In de serie Leren Proeven brouwt Bird steeds 2 dezelfde bieren, waarbij aan 1 een extra ingrediënt wordt toegevoegd. In Ekster is het resultaat van de hoppen het beste te proeven, want dit is de “basis” versie. Een behoorlijk fruitige NEIPA, waarin de krachtige Tango goed naar voren komt. Hüll Melon is van haarzelf meer ingetogen, maar kleurt precies de hoekjes die Tango laat liggen.
In Ekstera zitten dezelfde hoppen, aangevuld met passievruchtensap.

Beide bieren zijn te bestellen bij Bird, inclusief proefformulieren die ideaal zijn voor de live-proeverij op 30 juni. Kan je er niet live bij zijn of lees je dit te laat? Geen zorgen, de video kan je later ook terugkijken. Leuk om met het team van Bird mee te proeven en alles te horen over de bieren!

Vorige
Vorige

Van Moll Fest Specials

Volgende
Volgende

DDH IPA met Poolse hoppen