Rock City Brewing

We zijn onderweg! Onze eerste stop is Amersfoort, de kei-stad, wat gelijk de naam verklaard van Rock City Brewing. Voordat je daar meer over leest eerst onderstaande video waarin oprichter Koen je meer vertelt over zijn brouwerij, hop en natuurlijk het bier dat we hebben gebrouwen!

Rock City, uit de kei-stad dus. Amersfoort heeft deze bijnaam te danken aan een lokale jonkheer uit de 17e eeuw. In het kader van een weddenschap wist hij de plaatselijke bevolking zo ver te krijgen een granieten kei naar hun stad te slepen. Dat deden ze in ruil voor bier en sindsdien heten de inwoners keientrekkers, een naam die met trots wordt gedragen.

We worden ontvangen in de Rock City Brewpub door Koen Overeem, oprichter, eigenaar en smaak-chef van Rock City. Een bierbrouwer met een verleden in de reclamewereld. Een mooie combinatie, want Koen weet als geen ander zijn visie op bier en waar Rock City voor staat helder over te brengen.

Melle en Koen van Rock City Brewing met de Hop Trophy.

Smaakvol avontuur

Bij Rock City draait alles om smaak. Een open deur zou je zeggen, maar al snel blijkt dat dit in alles wordt doorleefd bij Rock City. “Ons uitgangspunt is altijd smaak geweest, niet een bepaalde bierstijl”, zo vertelt Koen. “We zijn niet bezig met een bierstijl brouwen, wij zijn bezig met een smaakbelevenis. Als je mensen hoort praten over onze bieren, dan gaat het altijd over vol, over romig. Dat komt voort uit onze bierrecepten, waarbij we nadenken over de smaakbeleving die we willen bieden en niet over bierstijlen.”

Hij neemt zijn eerste bier Koene Ridder als voorbeeld: “Het uitgangspunt is nooit American Triple geweest, wel de combinatie van citrusaroma’s uit korianderzaad en hop in een krachtig smakend bier, die smaakbeleving is het doel.”

Helemaal wegblijven van bierstijlen doen ze bij Rock City niet, want het bier wordt natuurlijk gebrouwen voor de bierliefhebbers: “Ons witbier noemen we nu Fruitig Wit, dat was Eclectic Wheat Ale. Dat is superleuk, voor onszelf, maar niet iets wat de bierliefhebbende consument begrijpt. Die heeft schapnavigatie nodig, anders ben je een product wat ze laten staan”.

Smaak dus, iets dat je bij Rock City op en top kan beleven: A tasteful adventure. “Ik wil meer Rock City brewpubs in Nederland waar we onze gasten kunnen verrassen met onze beleving van smaak, waarin bier een avontuur is.” Het is duidelijk: een betere start van de Hop Trophy konden we niet wensen.

Single Hop test

Bij Rock City selecteerden we de hoppen op grondige wijze. Koen mikt op fruitige aroma’s: “De fris-fruitige kant uit de hop halen is altijd de uitdaging”. Voor de test kozen we daarom voor vijf hoppen met fruitige aroma’s van citrus, tropisch fruit en steenfruit.

Het brouwteam liet vijf flessen wort vergisten en daar ging dan 150 gram dry-hop in, met vijf verschillende single hop testbieren als resultaat. Dat is heel veel hop voor zo’n klein beetje bier, echt drinkbaar is het dan niet meer, maar de hoparoma’s knallen wel keihard uit de flessen, precies waar het om ging.

Na zorgvuldig ruiken en vergelijken (en stiekem toch proeven) was het brouwteam eruit. Cardinal werd unaniem gekozen om vol in te zetten tijdens de dry-hop om het aroma van citrus en multi-vruchtensap ten volle te benutten. Ernest (steenfruit) en Wolf (tropisch) doen mee in de whirlpool en dry-hop om het hopkarakter een compleet gezicht te geven. Zo voltooiden we terplekke het recept met de hopgiften!

De Rock City Brew Pub en brouwerij: Mijnbouwweg 15, Amersfoort

Op de tap staan vaste en eenmalige bieren van Rock City, naast een aantal bieren van over de hele wereld.

De keuken beschikt over een grote smoker waarin huis-gerookte pulled pork en spareribs worden bereid. De keuze aan borrelhappen zijn ruim, net als de vega(n) opties.

rockcitybrewing.nl

Hier lees je meer over het bier dat we hebben gebrouwen, volg ons op Instagram voor de laatste updates! #hoptrophy

Vorige
Vorige

Rock City Double Europe Pale Ale