Stedentrip met Bierverbond

Bij Hollands Hophuis houden we van traditioneel Duits bier. Bieren die gebrouwen zijn om te drinken, waar het gaan om balans en waarin subtiele nuances het verschil maken. Bij Brouwerij Bierverbond zijn ze er ook verzot op en samen met hen maakte we een reis langs 6 Duitse steden en hun biertypen.

Wij namen natuurlijk de hop mee, van Duitse grond. We kozen in deze reis voor traditionele variëteiten, precies de hoppen die de nuances aanbrengen die deze biertypen nodig hebben. Bierverbond deed de rest.

Hier lichten we de 6 hoppen in deze prachtige bieren toe.

Kölsch: Hallertau Mittelfrüh
Dit biertype mag eigenlijk alleen Kölsch heten als de brouwerij waar het bier vandaan komt zicht heeft op de Dom van Keulen, daarom noemt Bierverbond het netjes Kölsch-style. Het is een blond en zeer doordrinkbaar bier, in Keulen traditioneel in hoog tempo geserveerd in een Stange: kleine, kaarsrechte glaasjes van 0,2l.  
Hallertau Mittelfrüh Nobele hopvariëteit uit het bekendste en grootste hopgebied van Duitsland. Dit is de kern van Europese hop, want Mittelfrüh groeit van nature in Hallertau. Het is dé hop die aroma’s levert aan de traditionele Duitse bierstijlen. Het uitgebalanceerde aroma van kruiden, bloemen en citrus passen uitstekend in een Kölsch.

Alt Bier: Perle 
Waar Kölsch het bier is van Keulen, is Alt het bier van het naastgelegen Düsseldorf. Letterlijk vertaald hebben we het over oud bier, waarmee wordt bedoeld dat het een oud type bier is, want Alt drink je het liefste vers. Het is een bruin bier die bestond voordat alle lichtgekleurde bieren hun intrede deden, vandaar de benaming Alt. Het is licht in alcohol en verrassend verfrissend.
Perle is een hopvariëteit welke eind jaren 70 van de vorige eeuw is geïntroduceerd. Ontwikkeld en geteeld in Duitsland, met Northern Brewer als moeder. Het heeft een kruidig aroma dat kan aandoen als munt en thee, met een peperige toets, deze aroma’s zijn mooi ingetogen. Het percentage alfazuur ligt redelijk hoog, wat een schone hopbitter kan opleveren.

Dortmunder Export: Spalter Select 
In Duitsland zie je regelmatig Export bieren. In nagenoeg alle gevallen is het een iets zwaardere versie van een bestaand biertype, vaak een half tot hele procent meer alcohol. Bij Dortmunder is dat niet het hele verhaal. Je zou kunnen zeggen dat het een iets zwaarder pils is, maar het harde water uit Dortmund geeft het een eigen karakter.
Spalter Select is een kruising tussen de 2 nobele hopvariëteiten Hallertau Mittelfrüh en Spalt met als doel tot een verbeterde versie te komen van Spalt. Dat levert een soort super-edele hop op. Deze hop heeft een bloemig en fruitig (citroen) aroma, met een toets van dennennaalden. Ontwikkeld in één van de “kraamkamers” van de Duitse hop: Hüll.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Schwarzbier: Tettnang
Een biertype uit het voormalige Oost-Duitsland. Zwartbier, want dat is de eerste indruk. Maar als je goed kijkt is het een behoorlijk helder, heel donkerrood bier. Geroosterde mout geeft smaken die doen denken aan cacao en geroosterde koffie. Het moet wel drinkbaar blijven, daarom is het nergens overweldigend.
Tettnang komt uit het zuiden van Duitsland, nabij de gelijknamige plaats vlakbij de Bodensee. Deze hopvariëteit heeft overeenkomsten met de nobele variëteiten uit Hallertau en Žatec (Saaz), hoewel de Tettnang wel degelijk bloemiger en kruidiger is, zonder het te overdrijven. Deze eigenschappen geven een Schwarzbier, waarin de mout dominant is, precies de juiste aanvulling in het totale aroma.

Rauchbier: Northern Brewer
Hét biertype van bier-bedevaartsoort Bamberg. Hoewel het eigenlijk een verzameling biertypen is, want het gaat van Rauch-weizen via Rauch-bock naar Rauch-helles en zo meer. De gemene deler laat zich gemakkelijk raden: Rook. Dat komt allemaal uit de mout, welke is ge-eest boven rook dat aroma’s afgeeft die doet denken aan rookworst. Het geeft soms een schrikeffect, maar als je daarvan bent bekomen geniet je van prachtige, smaakvolle bieren, die uiteraard ook soepel drinkbaar zijn.
Heeft een Rauchbier hoparoma nodig? Wij denken van wel. Het geeft een subtiele extra laag aan het bier, zodat er genoeg te beleven valt zodra je gewend bent aan het rokerige karakter. Zoals de naam Northern Brewer doet vermoeden komt deze variëteit van origine niet uit Duitsland, maar wordt tegenwoordig het meeste geteeld in Duitsland. Behoorlijk hoog in alfazuur en daarmee ideaal als bitterhop. Het aroma is licht kruidig.

Munich Helles: Rottenburger Spät
Helles betekent lichtgekleurd, deze benaming gebruikt men in Duitsland voor meerdere biertypen. Münchener Helles is het oer-type en het Beierse antwoord op het Tsjechische Pilsener. In werkelijkheid lijken de meeste Nederlandse “pilsen” niet op op de originele Tsjechische, maar op de Münchener Helles. Vergis je niet, want een goede Helles is wel degelijk anders. Granig, schoon en soepel met een subtiele hoppigheid.
Rottenburger Spät is één van onze Heritage hoppen: traditionele variëteiten die lange tijd niet meer werden geteeld waar nieuw leven is ingeblazen. Deze variëteit uit Baden-Württemberg (boven Zwitserland) heeft een bijzonder aroma van ceder- en naaldhout, groene peper en kruidige toetsen van lavendel en pepermunt. Deze aroma’s zijn subtiel en daarmee is Rottenburger Spät zeer geschikt in een Helles Lager.

(Tekst gaat verder onder de afbeelding)

Proeven?
De stedentrip is te bestellen in de webshop van Bierverbond. Mocht het uitverkocht zijn, niet getreurd, want deze brouwerij zal zeker doorgaan met het brouwen van pareltjes van Duitse leest!

Vorige
Vorige

Broeders hop

Volgende
Volgende

SMaSH World Tour #5: Mimosa