Brouwerij Eleven World Tour

Tot nu toe

Samen met brouwerij Eleven zijn we gestart aan een ontdekkingsreis over de hele wereld met de SMaSH serie World Tour, waarin we langs 10 landen reizen en 10 SMaSH bieren brouwen. De focus van Hollands Hophuis ligt uiteraard op de hop. We zijn bijna op de helft en hier lees je hoe het ons tot nu toe is vergaan.

Als een brouwerij met SMaSH aan de gang gaat doen we altijd heel graag mee, want met SMaSH (Single Malt and Single Hops) komen de ingrediënten in hun puurste vorm naar boven en kan je heel goed proeven hoe een hopvariëteit uitkomt in een bier. Als een brouwerij dan met het idee komt om een serie van 10 SMaSH bieren te brouwen zijn we natuurlijk helemaal enthousiast!

#1 Engelse IPA
Onze reis begon in Engeland, waar de inmiddels enorm populaire bierstijl IPA van origine vandaan komt. Men zegt dat klassieke IPA’s van Engelse bodem doorgaans een betere balans hebben in hop en mout. Desondanks is het natuurlijk een biertype waarin hop de hoofdrol speelt.

Eleven brouwde een klassieke Engelse IPA met Britse Maris Otter mout, wij brachten East Kent Golding hop mee. Deze hop variëteit kenmerkt zich door kruidige en aardse aroma’s, wat sommige bierliefhebbers omschrijven als “twijgjes”. Een hopvariëteit die onlosmakelijk is verbonden met Engelse Ales, zeker met de Engelse IPA. Een zeer geslaagd bier waarin de hop prachtig naar voren komt.

#2 Noorse Kveik IPA
Het belangrijkste kenmerk van Noors bier is de gist: Kveik. Het is een soort turbo-gist die zeer snel en zonder nare bijsmaken een smaakvol bier maakt. Kveik (dat betekent gewoon gist in het Noors) is vanwege deze eigenschappen erg populair onder thuisbrouwers en de laatste jaren zie je dat steeds meer professionele brouwers ermee aan de slag gaan. Voor Eleven was dit zeker niet het eerste bier dat is vergist met Kveik.

Noorwegen ligt te noordelijk om hop goed te kweken, maar met Aurora vonden we een hopvariëteit die een Noorse link heeft, want het is een ander woord voor poollicht. Aurora is een Sloveense hopvariëteit met aroma’s van bloesem met een kruidige toets, deze eigenschappen combineerde uitstekend met de fruitige aroma’s uit de Kveik.

#3 Duitse Kölsch-style
Kölsch komt natuurlijk uit Keulen en het betreft een beschermde naam voor een biertype: alleen als de brouwerij zicht heeft op de Dom van Keulen mag je het Kölsch noemen. De Utrechtse Domtoren volstaat niet, dus hebben we -style toegevoegd. Kölsch wordt gezien als een hybride bierstijl. Het wordt vergist met een bovengist, maar de methode en duur van de lagering gebeurt zoals gebruikelijk is bij een ondergistend bier. Het resultaat is een strak bier met een redelijk schoon smaakprofiel.

We hebben gekozen voor Hallertau Mittelfrüh als hopvariëteit. Als we het hebben over Europa als bakermat van de hopteelt is deze variëteit een zeer sprekend voorbeeld welke van nature voorkomt in het Hallertau gebied. Al meer dan 100 jaar verbouwd en nog steeds geliefd door de subtiele bloemige, licht kruidige aroma’s. Niet voor niets wordt dit gezien als een nobele hopvariëteit. Hallertau Mittelfrüh is al decennia zeer geliefd in traditionele Duitse biertypen, zoals deze Kölsch.

#4 Franse Bière de Garde
Voor nummer 4 in deze reeks reisden we naar Frankrijk om een Bière de Garde te brouwen, een biertype die tegenwoordig een ruime interpretatie kent. In dit geval werd het een krachtige Pale Ale met invloeden van een Saison, precies zoals wij dit bier graag zien. Omdat deze editie uitkwam in December, had Eleven het uitstekende idee om het bier af te vullen op grote 75cl flessen, perfect om samen te delen tijdens de feestdagen (en daarna uiteraard).

We gingen natuurlijk voor een hopvariëteit van Franse bodem: Elixir, een relatief nieuwe variëteit uit de Elzas. Het aroma is sterk fruitig, voornamelijk mandarijn en sinaasappel, met bloemige toetsen en zelfs een hint van cognac. Het resultaat is alsof er een drupje likeur van sinaasappelbloesem is gebruikt en dat past perfect in dit redelijk krachtige bier.

Nog 6 te gaan
Onze reis is nog niet voorbij, de komende maanden bezoeken we nog 6 landen en volgen er nog 6 SMaSH bieren uit de ketels van Eleven met onze hop, houd deze site en onze socials in de gaten voor de nieuwste edities!

Carel (rechts) met het team van Brouwerij Eleven.

Vorige
Vorige

Hello Callista!

Volgende
Volgende

Kees Hopping Fox SMaSH IPA