5 Trends in Hop

Dit artikel verscheen eerder in Bird Brewery Magazine.

Van hopveld naar bierglas: de hoptrends op een rij.

Zonder hop geen bier. Het groene goud zorgt ervoor dat ons bier die fijne, fris-bittere afdronk krijgt. Daarnaast geeft hop een gigantische diversiteit aan aroma’s af. Van kruidig en bloemig naar vele soorten fruit, denk aan citrusvruchten of tropisch fruit. Een essentieel ingrediënt dus, waarin de ontwikkelingen nooit stil staan. Hollands Hophuis brengt je de op de hoogte van de laatste trends op hopgebied.

 1.     Focus op aroma’s

Hop volgt logischerwijs de trends in bierland. We zien de laatste jaren veel zeer aromatische IPA’s verschijnen: de New England of Hazy IPA’s die voornamelijk fruitig smaken, soms zo sterk dat richting pure fruitsap gaat. Deze bieren halen heel veel van deze smaken uit de hop en daarmee hebben we de eerste trend in hopland te pakken: bij de nieuwste hopvariëteiten ligt de focus op de fruitige aroma’s. Denk aan Wolf (Slovenië), Zula (Polen) en Callista (Duitsland), voorbeelden van zeer fruitige hoppen van Europese grond.

 

2.     Duurzaamheid

Steeds meer bierdrinkers vinden duurzaamheid belangrijk en hop volgt deze trend. We zien steeds meer hoptelers de stap zetten naar biologisch geteelde hop. Dat is geen sinecure, voordat een hopvariëteit als bio is gecertificeerd ben je als hopteler zomaar 3 jaar verder, mits je veld niet slachtoffer wordt van extreme weersomstandigheden. Dat is gelijk een volgende reden om de hopteelt te verduurzamen. Tango uit Duitsland is een mooi voorbeeld, deze hop heeft minder gewasbeschermingsmiddelen nodig en gaat zuiniger om met water. Dat laatste maakt haar beter bestand tegen extreem weer. Daarnaast heeft Tango ook nog eens een zeer fruitig aromaprofiel wat helemaal past bij deze tijd.

In lijn met deze trend zien we de vraag naar bio-hop groeien, juist bij brouwers die niet biologisch gecertificeerd zijn. Bio-hop past immers in elk bier, onafhankelijk van de certificatiestatus. 

 

3.     Klassiekers

Een trend die haaks staat op de fruitsap-trend is de hang naar bier dat naar bier smaakt. Dat vertaalt zich in de opkomst van craft lagers, ambachtelijk gebrouwen, ondergistende bieren. Bieren waarin balans en smaaknuances veel belangrijker zijn dan dikke, uitgesproken smaken. Dat vertaalt zich in de vraag naar hop die deze nuances kan aanbrengen. Sloveense hoppen Celeia en Bobek zijn goede voorbeelden, naast de klassiekers als Tsjechische Saaz of Duitse Tettnanger. Hoppen die kruidige en bloemige aroma’s geven met een subtiel fruitige toets. Het zijn hoppen die al generaties lang worden geteeld op Europese grond, niet voor niets is Europa de bakermat van de hopteelt.

 

4.     Nieuw…

We merken al jaren dat er altijd grote interesse is in nieuw ontwikkelde hoppen. Ook hier volgt het de algemene biertrend van nieuw. Een ontwikkeling waarmee je een oneindige ontdekkingsreis door het bierlandschap kan maken, op het hopveld zorgt het echter voor grote uitdagingen. Want een rendabele hopoogst heeft onze teler pas na 3 jaar, gerekend vanaf het moment dat de nieuwe variëteit de grond in gaat. De plant is dan volwassen, of brouwers dan nog steeds behoefte hebben aan de nieuwe variëteit is een vraagteken. Een veld met meerjarige planten inwisselen voor een nieuwe variëteit moet dus weloverwogen worden genomen, meeliften op snel veranderende biertrends is voor een hopteler sowieso onmogelijk.

Eerstejaars planten bij onze hopfarm in Slovenië.

 5.     …of Heritage?

Aan de andere kant van het spectrum vinden we nagenoeg verdwenen hopvariëteiten waar nieuw leven is ingeblazen. Deze Heritage hoppen zijn inmiddels zo lang verdwenen dat ze als nieuw zijn, tegelijkertijd zijn het authentieke hoppen met een eigen geschiedenis. De relatief kleinschalige teelt maakt ze nog vrij uniek ook, niet zo vreemd dat we een groeiende interesse zien in deze variëteiten. Voorbeelden van Heritage hoppen zijn Rottenburger Spät (D) en Groene Bel (B), welke beide een vrij ingetogen, kruidig aroma kennen. Bullion (GB) is juist een Heritage hop met een behoorlijk krachtig aroma van citrusfruit en perzik met een kruidige toets.

Vorige
Vorige

De 12 provinciën Hoptour

Volgende
Volgende

LOST Quake: Wolf